Verslavingen

“Ik was op een gegeven de hele dag bezig met alcohol, vooral in mijn hoofd”

Je kunt een verslaving of obsessie zien als een uit de hand gelopen hobby. Wat onschuldig begon, als een controleerbare genot- of ontspanningschenkende activiteit, bleek een monster, groter dan jezelf. Een verslaving heeft als belangrijke kenmerk dat je het niet kunt laten, zelfs al weet je dat het niet goed voor je is.

Waarschijnlijk heb je al vaker geprobeerd het ‘beest’ te temmen, maar hoe harder je dit probeerde hoe groter het ‘beest’ uiteindelijk leek te worden, en hoe machtelozer je je waarschijnlijk voelde. Als het om verdovende middelen gaat die een fysieke afhankelijkheid creëren dan maakt dat het nog moeilijker. Na een periode waarin je liet zien best zonder te kunnen, bleek een zwak moment of een verminderde alertheid misschien genoeg om je weer aan je ‘zonde’ over te geven. En dat geeft je het gevoel dat je geen stap verder bent gekomen.

Een verslaving of obsessie heeft grote invloed op ons dagelijkse leven – meestal is het erg tijdrovend – en gevoel van zelfwaarde. Het is niet fijn om toe te geven dat je de controle hebt verloren over iets wat onschuldig begon. Je kunt jezelf op een gegeven moment als een slappeling gaan beschouwen. Tijd om actie te ondernemen.

Download hier de Toolkit_Samen-beslissen-bij-problematisch-alcoholgebruik. Je kunt het informatiemateriaal gebruiken om je te oriënteren op wat je van de zorg kunt verwachten en op welke behandelmogelijkheden er zijn. Je kunt de informatie ook gebruiken om straks samen met je behandelaar de opties te bespreken en te kiezen voor wat er het beste bij jou past.

Behandeling in het kort
De behandeling van verslaving of obsessie lijkt op elkaar. Allereerst is bewustwording belangrijk. Door middel van registreren word je je bewust van de zaken en situaties die je verslaving of obsessie vergemakkelijken en oproepen. Door deze ‘triggers’ in kaart te brengen wordt het gemakkelijker de drang in toom te houden en minder impulsief te reageren.

Je krijgt inzicht in je zwakke en minder alerte momenten. Door een prettig alternatief te verzinnen als de drang zich aandient (in plaats van dat je je eraan overgeeft) kun je een nieuw beloningsysteem voor jezelf maken, zodat het nieuwe gedrag jou een goed en tevreden gevoel geeft. Afhankelijk van je bereidheid om zonder verslaving of obsessie door het leven te gaan is de kans op een succesvolle behandeling aanzienlijk.

Voorbeelden van veelvoorkomende gewoonteverslavingen en obsessies:

* Gokverslaving
* Internet of social media verslaving
* Gameverslaving
* Seksverslaving
* Workaholisme.