Schokkende ervaringen, trauma en verlies

“Mijn bubbel van veiligheid en zorgeloosheid is door die ervaring doorgeprikt “

Leven in het nu is vaak een centraal thema in zelfhulpboeken en workshops. Daar zit wat in; gelukkige mensen hebben vaak plezier in de dagelijkse gang van zaken. Het zorgt dat ze effectief hun werk kunnen doen, en makkelijker omgaan met tegenslag.

Een schokkende gebeurtenis (het verlies van een dierbare, geweld, seksueel trauma) kan zo’n effect hebben op een mensenleven dat het daarna heel lastig wordt om effectief en zorgeloos te functioneren. Soms laat het verleden een litteken na waardoor het heden steeds besmeurd wordt door het verleden. Angsten, remmingen, somberheid, nachtmerries of flashbacks. Klachten die te maken hebben met een heftige gebeurtenis zorgen ervoor dat het dagelijkse leven soms zwaar wordt. Uit ervaring blijkt gelukkig dat de impact en nasleep van een schokkende gebeurtenis door therapie de (soms) verstikkende greep op het heden kan verliezen.

Behandeling in het kort
Een logische, natuurlijke reactie op een nare gebeurtenis is om er niet aan herinnerd te willen worden. Alles om het maar niet meer te hoeven mee te maken. Zaken die doen denken aan de gebeurtenis roepen angst, pijn of verdriet op. Toch is het belangrijk om de zere plek aandacht te geven.

Je kent vast de uitspraak: slechte heelmeesters maken stinkende wonden. Als je een open wond grondig schoonmaakt is dat pijnlijk, maar het zorgt er wel voor dat de wond uiteindelijk sneller en beter kan genezen omdat bacteriën en oud vuil geen kans krijgen de boel te saboteren. Een lichamelijke wond is vergelijkbaar met een traumatische ervaring.

Het willen vermijden van de pijn zorgt er misschien voor dat iemand er bewust niet zo mee wordt geconfronteerd, maar sluimerend (latent) blijft het hierdoor een grote, belemmerende rol spelen. Door samen in een veilige omgeving met de therapeut de zere plekken op te zoeken wordt de pijn paradoxaal genoeg juist minder en zal iemand zich er in de toekomst minder angstig, verdrietig en machteloos door gaan voelen.

Je behandelaar bij het IDI kan je informeren over de verschillende bewezen effectieve trauma-verwerking-technieken zoals EMDR, Imaginaire Exposure (en Rescripting) en exposure schrijftherapie.