Eetproblemen

“Ik heb last van een kritische stem die me dwingt om alles wat ik eet, zo snel mogelijk weer uit te braken. Ik begin mezelf steeds meer als een zwakkeling te beschouwen en ben eigenlijk alleen nog maar met eten bezig. Ik voel me vreselijk. Ik moet hier echt iets aan gaan doen”.

Wanneer je last hebt van een eetstoornis, is de kans groot dat je last hebt van kritische gedachten over jezelf, over je lichaam en je eetgedrag. Vaak worden die kritische stemmen alleen maar sterker naarmate je strenger voor jezelf wordt en nog meer probeert te lijnen. En dat strenge lijnen werkt eetbuien, korte periodes waarin je te veel eet, alleen nog maar meer in de hand. Eten wordt steeds meer een obsessie, het overheerst je leven en dat heeft invloed op je lichaam, mentale gezondheid en je sociale leven.

Het is dan belangrijk om te leren wat jouw eetproblemen in stand houdt en wat bijvoorbeeld de gevolgen zijn van overgeven, laxeermiddel gebruiken of overmatig sporten. Tijdens de behandeling leer je controle krijgen over je eetgedrag en overwin je de neiging om toe te geven aan een eetbui. Je ontwikkelt een stabiel en gezond eetpatroon en je leert wat je kunt doen om de kans op terugval te verkleinen. Je krijgt technieken aangereikt waarmee je de kritische gedachten over jezelf, je lichaam en je eetgedrag kunt aanpakken. Je gaat deze gedachten herkennen, ter discussie stellen en er meer afstand van nemen. We werken er naar toe dat je op een gezonde manier naar jezelf en je lichaam gaat kijken. Hierdoor komt er ruimte om je aandacht en tijd te richten op de dingen die jij écht belangrijk vindt.

Bij IDI wordt er alleen kortdurende behandeling geboden (max. 12 gesprekken). Dit betekent dat je bij ons terecht kunt met lichte/beginnende eetproblemen. Heb je last van (matig) ernstige eetproblemen, anorexia of ernstig (morbide) overgewicht? Meld je dan aan in de specialistische GGZ, bijvoorbeeld bij Novarum of kijk op https://www.eetstoornis-experts.nl/